İçeriğe geç

Teknenin Su Altında Kalan Kısmına Ne Denir

Tekne kısımları nelerdir?

Tekne Parçaları ve Gövde Parçaları: Teknenin su hattının altında kalan kısmı. Omurga: Teknenin yelkenlerin ürettiği güçle ileri hareket etmesini sağlayan ve teknenin devrilmesini engelleyen parça. Dümen/Sırık: Teknenin dönmesini sağlayan parça. Dümen: Pala açısını ayarlamak için kullanılan parça.

Teknenin altına ne denir?

16. Teknenin hangi kısmı “gövde”dir? Teknenin su altında kalan dış kısmına gövde denir.

Geminin suyun üstünde kalan kısmına ne denir?

Freeboard, geminin gövdesinin suyun üstünde kalan kısmıdır. Derinlik ve draft arasındaki fark freeboard değerini verir. f harfiyle sembolize edilir.

Teknenin en alt kısmına ne denir?

Gövde: Teknenin su hattının altındaki dış kısmı. Projektör: Güvertenin üstünde bulunan ve teknenin pruvasında, ortasında veya kıçında oluşturulan yapılar. Kuşak: Karşılıklı çerçeveleri birbirine bağlayan enine yapısal eleman. Kıç aynası: Teknenin kıç şeklini düzleştirmek için kıç direğine bağlanan enine yapısal eleman.

Teknenin su altında kalan dış kısmına ne ad verilir?

GÖVDE: Bir teknenin su altında kalan ıslak kısmı (dış kısmı). KARULA YAKA: Bir yan yelkenin direğe yakın alt yakası (köşesi).

Teknenin su seviyesinin altında kalan kısmının yüksekliğine ne denir?

Teknenin su seviyesinin altındaki kısmının yüksekliğine “draft”, su seviyesinden ana güverteye kadar olan yüksekliğe ise “freeboard” denir. Sayfa 8 8 6 Sayfa 9 9 7 mevcuttur. 11.

Tekne puntel nedir?

PUNTEL: Punteller, korkuluk telini destekleyen ve telin geçtiği tele dik olarak yerleştirilen krom kaplı parçalardır. PULLPIT: Pullpit, korkuluk telini teknenin pruvasına bağlayan parçadır. PUSHPIT: Korkuluk tellerinin teknenin kıçına bağlandığı parçadır.

Tekne Parampet nedir?

Gemiyi kısmen veya tamamen çevreleyen ve yük ve insanların denize düşmesini ve dalgaların güverteye ulaşmasını önlemek için güverte kenarlarına tutturulan üst güverte yapısal elemanına parampet denir. Tekne boyunca direk başlarını birbirine bağlayan kayıştır.

Geminin en alt kısmına ne denir?

Gövde: Geminin gövdesinin sürekli su altında kalan kısmı. Fasya: Geminin yüklü su hattı ile boş su hattı arasındaki kısım. Ekipman, gemiye yerleştirilen ve yükleme-boşaltma, güvenlik, can kurtarma, demirleme ve navigasyon gibi amaçlarla kullanılan büyük ve küçük kaplar ve mekanizmalar anlamına gelir.

Teknenin üst kısmına ne denir?

Baş/Ön kısım: Teknenin tepesindeki ön kısım. Ön direk/Ön direk: Çelik tel, ana direği ucundan öne doğru uzatan donanım elemanı. Yan/Kaldırım: Teknenin su hattının dışında ve üstünde olan tarafı.

Tekne küpeşte neresi?

Küpeşte, bir teknenin (bir dingi veya transatlantik tekne) iskele ve sancak taraflarındaki üst yüzeyidir. Denizciler yelken açarken teknenin dengesini bu yüzeyde oturarak veya trapez pozisyonu alarak korurlar.

Teknenin uç kısmına ne denir?

CIVADRA: Teknenin pruvasında dışa doğru eğik olarak uzanan ve genellikle yelkenli teknelerin jiblerini açmak için kullanılan sabit direk. CUNDA: Uçan anlamına gelir. Mastkunda, mastkunda, outrigger outrigger. Cunda tarafı: Direklere gelen yelken uçlarına denir.

Cenova ne anlama gelir?

Genoa Yine iki yelkenli teknelerde (sloop armalı) öndeki küçük yelkene jib veya genoa denir. Ön yelken teknenin diğer tarafından geçmiyorsa veya çok az geçiyorsa jib, %5’ten fazla geçip direğin tepesinden başlıyorsa genoa denir.

Hayboci ne demek?

Denizcilik Terimleri👉 Hayboci ne anlama geliyor? ⚓ Hayboci, çapa ırgatının üstündeki demirin, çapa ırgatının elektrik motorunun izin verdiği hızda, yavaş ve kontrollü bir şekilde çıkarılmasıdır. Bu tip çapalama, çapalama derinliği büyük olduğunda veya çapalama derinliği bilinmediğinde kullanılır.

Geminin en üst kısmına ne denir?

ANA GÜVERTE: Geminin en üstünde, baş güvertesinin altında bulunan ve geminin pruvasından kıçına kadar uzanan güverte. ANA OMURGA: Baştan kıça kadar uzanan, çerçevelerin bağlandığı ahşap veya demir yapı.

Tekne yönleri nelerdir?

Tekne TalimatlarıPruva: Teknenin pruvasının ön kısmı.Kıç: Teknenin kıç tarafının arka kısmı.İskele: Kıçtan başa doğru sol taraftaki kısım.Sancak: Kıçtan başa doğru sağ taraftaki kısım.Kıç ve pruva bağlantıları: Teknenin enine yönleri.

Teknenin üst kısmına ne denir?

Baş/Ön kısım: Teknenin tepesindeki ön kısım. Ön direk/Ön direk: Çelik tel, ana direği ucundan öne doğru uzatan donanım elemanı. Yan/Kaldırım: Teknenin su hattının dışında ve üstünde olan tarafı.

Teknenin yan tarafına ne denir?

KENAR: Teknelerin su hattının dışında ve üstünde kalan yanları.

Teknenin sol tarafına ne isim verilir?

8. Teknenin dümenlendiği kısma “köprü”, köprüden bakıldığında teknenin sol tarafında kalan kısma “iskele”, sağ tarafına ise “sancak” denir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir