İçeriğe geç

Bulanık Sayı Nedir

Üçgen bulanık sayı nedir?

A kümesinin merkezi a, sağ ve sol açıklıkları sırasıyla γ>0 ve β>0 ise bu kümeye üçgen bulanık sayı denir ve üyelik fonksiyonu aşağıdaki gibi verilir: a –γ≤ t< a ise 1–(a–t) / γ A (t) = a≤ t< a+β 0 ise 1–(t–a) / β diğer durumlar A = (a,γ,β) gösterimi ile gösterilir.

Bulanık küme teorisi nedir?

Bulanık küme teorisi bir elemanın bir kümedeki kısmi üyeliğine izin verir. Üyelik fonksiyonunun değeri, üyelik derecesi olarak adlandırılır, bire eşitse, x elemanı tamamen bulanık kümeye aittir. Bu değer sıfırsa, x bulanık kümeye ait değildir.

Bulanık mantık teorisi nedir?

1960’larda geliştirilen bulanık mantık, klasik mantığın katı ikili değerleri yerine 0 ile 1 arasında doğruluk seviyelerine izin vererek belirsizlikle ilgilenir. İnsan akıl yürütmesine daha yakın olan bu model, trafik yönetiminden tıp ve sıcaklık kontrolüne kadar geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir.

Üyelik fonksiyonu nedir?

Herhangi bir değer aralığındaki elemanların bir kümeye üyelik derecesini gösteren fonksiyonlara üyelik fonksiyonları denir. Bunlar µF cinsinden ifade edilir. Bu fonksiyonları ifade etmek için genellikle üçgen, yamuk, çan eğrisi, üstel ve Gauss gibi fonksiyonlar kullanılır.

Üçgensel sayı nedir örnek?

Üçgen sayılar günlük hayatta da karşımıza çıkar. Örneğin, her takımın birbirleriyle yalnızca bir kez karşılaştığı bir spor turnuvasında, takımların oynadığı oyun sayısı veya bir topluluktaki tüm insanların toplam el sıkışma sayısı her zaman üçgen bir sayıdır.

Bulanık topsis yöntemi nedir?

Bulanık TOPSIS yöntemi, bulanık ortamlarda grup karar vermede kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, dilsel değişkenlerle yapılan değerlendirmeleri üyelik fonksiyonu aracılığıyla nicelleştiren ve algoritması yardımıyla alternatifleri değerlendirme olanağı sunan bir karar verme aracıdır.

Bulanık mantık kim buldu?

Bulanık mantık, bulanık mantık veya fuzzy logic, Lütfü Aliasker Zade’nin 1965 yılında yayınladığı bir makale sonucunda ortaya çıkan bir mantık yapısıdır.

Bulanık Kümeleme nedir?

Bulanık kümeleme yaklaşımı, kümeler birbirinden net bir şekilde ayrılmadığında veya bazı birimler üyeliklerinde kararsız olduğunda uygun bir yöntem olduğunu kanıtlamaktadır. Bulanık kümeler, her birimin kümedeki üyeliği olarak tanımlanan 0 ile 1 arasında belirleyen fonksiyonlardır.

Bulanık iz teorisi nedir?

Bulanık iz teorisi, bilginin iki ayrı izde kodlandığını ileri sürer: Özel İz ve Ben. Özel İz aracılığıyla depolanan bilgi, anıların kesin ayrıntılarını (bir desenin parçaları gibi) içerirken, Çekirdek aracılığıyla depolanan bilgi semantik ve kavramsaldır (deseni algılama şeklimiz).

Bulanık mantık günlük hayatta nerelerde kullanılır?

Bulanık mantık, belirsizlik içeren gerçek dünya uygulamalarında sıklıkla kullanılır. Özellikle kontrol sistemleri, yapay zeka ve karar sistemleri gibi alanlarda tercih edilir. Klasik mantık net kurallar kullanır.

Çok değerli mantık nedir?

çok değerli mantık İyi biçimlendirilmiş formüllerin, doğruluk veya yanlışlık gibi iki klasik değerden farklı değerler alacak şekilde yorumlandığı resmi sistem. Çok değerli mantığa sahip sistemlerde, iyi biçimlendirilmiş formüller için olası değer sayısı üçten sayılamaz sayıda değere kadar değişir.30 Eylül 2024çok değerli mantık, İyi biçimlendirilmiş formüllerin, doğruluk veya yanlışlık gibi iki klasik değerden farklı değerler alacak şekilde yorumlandığı resmi sistem. Çok değerli mantık sistemlerinde, iyi biçimlendirilmiş formüller için olası değer sayısı üçten sayılamaz sayıda değere kadar değişir.

Bulanık mantık nedir medium?

Bulanık Mantık #3 (Bulanık Mantık) Bulanık mantık, insan davranışını ve doğanın işleyiş biçimini taklit eden bir şekilde akıl yürüten bilgisayar tabanlı, yapay zeka odaklı uygulamalardan oluşur. Günlük dilde kesin olmayan insan yapımı cümlelerin değerlendirilmesine olanak tanır.

Bulanık kontrol nedir?

Bulanık mantığın birçok uygulama alanından biri olan kontrol mühendisliğinde, bulanık mantıkla tasarlanmış kontrolörler, öncelikle matematiksel modellerin türetilmesinin zor olduğu veya bilinen yöntemler kullanılarak verimli kontrol sonuçlarının elde edilemediği sistemlerde kullanılır [1].

Saçaklı mantık nedir?

Çok nadir istisnalar dışında, hiçbir soruna tek bir çözüm olmadığını kabul etmeli ve buna inanmalıyız. Bu kalın ve keskin çizgileri hayatımızdan çıkarmamız, onlara esneklik vermemiz ve hayata bu perspektiften bakmamız gerektiğini savunan zihniyete bulanık mantık denir.

Sinirsel bulanık mantık nedir?

Sinirsel bulanık sistemler, yapay sinir ağlarının paralel hesaplama ve öğrenme yeteneği ile bulanık mantığın uzman bilgisini kullanarak sonuç çıkarma yeteneğinin birleşiminden oluşur. Bu, yapay sinir ağlarını nöro-bulanık sistemler sayesinde daha anlaşılır hale getirir [4].

Bulanık karar verme nedir?

Bulanık karar verme, yanlış, eksik ve belirsiz veriler durumunda en iyi alternatifi seçmeyi amaçlayan bireysel veya çok kriterli prosedürlerin toplamıdır.

Bulanık vikor nedir?

Bulanık VIKOR yöntemi (Vise Kriterijumska Optimizacija I Kompromisno Resenje), çok kriterli karar problemlerini (MCDM) çözmek için bir tekniktir. Bu yöntemin amacı, en iyi alternatifi seçmeye yardımcı olan bir uzlaşma çözümü sağlamaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yeditepe Escort